Belastingdienst storing

Heeft de Belastingdienst storing?

Het is belangrijk om de belastingaangifte op tijd in te dienen. Kunt u dit niet, bel dan de belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis) (0,90epm). Als u dit niet doet riskeert u een boete. Het kan voorkomen dat er een storing is bij de Belastingdienst.

Belastingtelefoon bellen

Hoe kunt u dit oplossen en welke gevolgen heeft dat voor u? In dit artikel bespreken we een aantal praktijksituaties en geven we u tips om niet in de problemen te komen bij een Belastingdienst storing.

Neem contact op met de Belastingtelefoon

Om informatie in te winnen over belastingzaken kunt u de belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis) (0,90epm) bellen. U krijgt dan een keuzemenu. Als er bekende problemen zijn zoals een storing bij de Belastingdienst dan zal dit normaal gesproken automatisch kenbaar worden gemaakt middels een opname die aan het begin van het gesprek wordt afgespeeld. Als dit niet het geval is kunt u de keuze maken voor een werknemer. Houd er rekening mee dat bij een Belastingdienststoring de Belastingtelefoon niet altijd goed bereikbaar zal zijn. Dat is overigens ook een indicatie van een algemeen probleem.

Kijk op het Twitter account van de Belastingdienst

De Belastingdienst is ook vertegenwoordigd op het social media platform Twitter. Als er sprake is van een Belastingdienst storing zal dit als eerste op de eigen Twitter pagina van de Belastingdienst vermeld worden. Kijk op twitter.com/belastingdienst voor de laatste informatie.

Zit het probleem bij DigiD?

DigiD is een persoonlijke en digitale verificatiemethode die gebruikt wordt door diverse overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst, afdeling Toeslagen, het UWV en ook bij gemeentelijke instellingen. Via DigiD.nl kunt u een code aanvragen. Als deze dienst bijvoorbeeld een toeslagen storing heeft kan dat ook van invloed zijn op de bereikbaarheid van de Belastingdienst. Om te verifiëren of dit het geval is kunt u een andere website bezoeken van de overheid waarbij inloggen met een DigiD code vereist is. Als deze ook niet werkt kan daar het probleem liggen. Met het UWV contact opnemen is daarom ook een goede mogelijkheid om dit te verifiëren.

Praktijkvoorbeelden Belastingdienst storing

In het verleden zijn er diverse storingen geweest bij de Belastingdienst. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van de afgelopen jaren:

Uitstel bij Belastingdienst storing

In 2014 heeft de Belastingdienst twee dagen uitstel verleend toen er een zorgtoeslag storing was op de laatst mogelijke dag van aangifte. Omdat er die dag teveel mensen tegelijkertijd een aangifte wilde indienen ging het systeem plat.

Belasting storing Toeslagen

Normaal gesproken worden toeslagen op dezelfde dag van de maand overgeboekt. Als er een zorgtoeslag storing is bij deze afdeling is kan het zijn dat de toeslag pas later wordt overgemaakt. Dit is een geval van overmacht maar het kan voor de begunstigde erg vervelend zijn. In november 2015 was dit het geval waardoor 1,2 miljoen Nederlanders pas na het weekend de toeslagen op hun rekening ontvingen.

Probeer het later nog eens

In maart 2016 was het weer raak. Door een Belastingstoring werd er op de website van de Belastingdienst een melding gemaakt dat de gebruiker automatisch was uitgelogd. Er werd verzocht om later nogmaals in te loggen. Dit komt vooral voor tijdens piekmomenten wanneer een aangiftetermijn start, en juist voor de uiterste inlevertermijn.

Tips om problemen bij een storing Belastingdienst te voorkomen:

Controleer of het probleem bij de Belastingdienst ligt

Wanneer u een aangifte digitaal wilt indienen maar u kunt geen verbinding maken, controleer dan of uw internetverbinding juist werkt. Als geen enkele andere website beschikbaar is betreft het een storing bij uw verbinding. Bel in geval van twijfel de Belastingtelefoon en vraag of er een Belastingdienst storing zorgtoeslag bekend is.

Dien tijdig aangiftes in

Wacht niet tot het laatste moment om een aangifte in te dienen. Als u door storingen Belastingdienst niet op tijd de aangifte kunt indienen krijgt u wellicht een uitstel van één of enkele dagen. Maar omdat veel processen geautomatiseerd zijn is het mogelijk dat u desondanks een aanslag zult ontvangen. De Belastingdienst moet dagelijks veel zaken afhandelen, probeer problemen te voorkomen.

Werk buiten piektijden

Er zijn een aantal momenten wanneer het risico op een Belastingdienststoring hoger ligt. Dit zijn vaak momenten voor een uiterste inleverdatum voor een algemene aangifte. Bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren. Probeer het later nog eens, van laat in de avond tot vroeg in de ochtend, dan zijn er minder mensen die de Belastingdienst proberen te benaderen.

Controleer of er een storing is bij de Belastingdienst

Via alternatieve websites van de overheid (bijv. http://www.overheid.nl) is het ook mogelijk om de bereikbaarheid van websites en diensten te controleren. U kunt hier ook statistieken bekijken van het aantal bezoekers op een bepaalde dag en een specifiek tijdstip. Niet alleen kunt u via dit soort sites controleren of er bijvoorbeeld een “mijn toeslagen storing” is kunt u ook de beste dagen en tijden bekijken om het nogmaals te proberen.