Douane Contact

Bellen met de belastingtelefoon Douane

Via het nummer van Belastingtelefoon.info 0800 – 0543 (gratis) (0,90epm) wordt u direct doorverbonden met de Belastingtelefoon. Belastingtelefoon.info is niet verbonden of aangesloten bij de Belastingdienst.

Belastingtelefoon bellen

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft wel eens met de belastingdienst te maken. Vaak zijn zaken rondom het betalen en terugvragen van belastinggeld ingewikkeld en daarom voor veel mensen onduidelijk. Omdat het toch belangrijk is om belastingzaken op tijd en op de juiste manier te regelen is het belangrijk dat klanten eventuele vragen aan iemand met verstand van zaken kunnen stellen. Daarom heeft de belastingdienst de belastingtelefoon in het leven geroepen. Maar wat is de belastingtelefoon precies en wat voor vragen kan je er precies stellen? En hoe kan je de belasting telefoon eigenlijk bereiken?

Doel belastingtelefoon

De belastingtelefoon is opgericht door de Nederlandse belastingdienst. Het telefoonnummer van deze telefoonservice is 0800 – 0543. Dit nummer is met opzet gekozen, omdat het makkelijk te onthouden is. Het bellen van het nummer is voor iedereen gratis en je kan de medewerkers bereiken op maandag tot en met donderdag van acht uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds en op vrijdag tussen 8 uur ’s morgens en 5 uur ‘s avonds. Je kan de belastingtelefoon bellen als je vragen hebt over wat voor soort belasting dan ook. Over het algemeen beantwoorden de medewerkers vooral vragen over loon- en inkomstenbelasting. Als de medewerkers je vraag om wat voor reden dan ook niet direct kunnen beantwoorden, dan word je in principe altijd teruggebeld.

Geen advies

De medewerkers van de belastingtelefoon zijn er uitsluitend voor het beantwoorden van vragen met betrekking tot belasting. Hoewel zij op dit gebied dus wel verstand van zaken hebben, kunnen en mogen zij bellers geen persoonlijk fiscaal advies geven. Ook kunnen de medewerkers in de meeste gevallen geen gegevens wijzigen. Wel kunnen zij eventueel vragen beantwoorden over je persoonlijke situatie en de mogelijkheden die je binnen de desbetreffende situatie hebt. Als je wel persoonlijk fiscaal advies wil, dan kan je het beste op zoek gaan naar een goede belastingadviseur.

Persoonlijk advies?

Als je vragen hebt met betrekking tot belasting en jouw persoonlijke situatie, dan kan je deze wel stellen aan de medewerkers van de belastingtelefoon. Zij mogen persoonlijke informatie echter niet zomaar aan iedereen geven. Zij geven daarom alleen persoonlijke informatie als je je Burgerservicenummer, voorheen ook wel het sofinummer genoemd, doorgeeft. Hierom kan gevraagd worden in het keuzemenu of in het telefoongesprek met een medewerker.

Ondernemer?

Als je ordernemer bent, dan wil soms vragen stellen met betrekking tot belasting en je bedrijf. Net als met persoonlijke informatie kan bedrijfsinformatie ook niet zomaar aan iedereen gegeven worden. Als je vragen hebt over de situatie van jouw bedrijf, dan moet je in plaats van je burgerservicenummer je gebruikersnaam doorgeven. De gebruikers heb je van de belastingdienst gekregen toen je je bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel.

Privacy gevoelige informatie

Aangezien criminelen steeds handiger en inventiever worden in het ontfrutselen van persoonlijke informatie en ook steeds meer criminele activiteiten kunnen ondernemen met deze persoonlijke informatie, denk aan creditcard fraude via internet, gaat de belastingtelefoon vanaf 2015 maatregelen nemen om de persoonlijke informatie van bellers beter te beschermen. De informatielijn gaat dit onder andere doen door meer controlevragen te stellen voor ze de persoonlijke situatie van een beller in detail met hem of haar gaan bespreken. In eerste instantie worden deze maatregelen alleen ingevoerd voor bedrijven die de informatielijn bellen. Particulieren worden vooralsnog alleen gecontroleerd met behulp van hun Burgerservicenummer.

Belastingtelefoon Buitenland

Het hierboven genoemde nummer is het nummer dat je belt als je algemene vragen hebt over belastingen en toeslagen in een persoonlijke situatie of van je bedrijf. Voor andere vragen kan je andere nummers bellen. Zo is er een speciaal nummer voor particulieren en bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn, maar in Nederland belasting moeten betalen. Dit nummer is +31 (landcode van Nederland) 555 385 385. Dit nummer is bereikbaar op dezelfde tijden als het reguliere nummer van de belastingtelefoon.

Belastingtelefoon Auto

belastingtelefoon auto
Een van de meest voorkomende redenen waarvoor mensen de belastingtelefoon bellen, is omdat ze vragen hebben over motorrijtuigenbelasting (mrb) en dingen als het importeren van auto’s of motoren uit verschillende. Daarom is er een speciaal telefoonnummer voor vragen over auto’s. Dit nummer is 0800 – 0749 en is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 8 uur ’s morgens en 5 uur ’s avonds. Naast je Burgerservicenummer is het verstandig om het kentekenbewijs van je auto bij de hand te hebben als je dit nummer belt.

Belastingtelefoon Douane

belastingtelefoon douane
De douane is in Nederland onderdeel van de belastingdienst. Ook voor vragen voor de douanezaken is dus een eigen nummer ingesteld. Dit nummer is 0800 – 0143 en kan gebeld worden op dezelfde dagen als de reguliere belastingtelefoon. Voor mensen in het buitenland heeft de douane een apart belastingtelefoonnummer, namelijk +31 45 574 30 31.

Aantal telefoontjes

Er zijn in Nederland een hoop mensen die vragen hebben over belasting, toeslagen, et cetera. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid telefoontjes die de belastingtelefoon krijgt. Jaarlijks wordt de telefoonlijn namelijk rond de veertien miljoen keer gebeld. Het hoogtepunt ligt rond de aangifteperiode. In deze periode wordt de het telefoonnummer van de belastingdienst namelijk wel 100000 keer per dag gebeld. Recent is de belastingtelefoon een onderzoek gestart waarbij moeilijkere vragen doorgespeeld worden naar belastinginspecteurs. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de antwoorden te verbeteren. Uit onafhankelijk onderzoek is namelijk gebleken dat de antwoorden van de medewerkers van de belastingtelefoon inhoudelijk niet altijd kloppen. Er wordt naar gestreefd om 80-85% van de vragen correct te laten beantwoorden.

Consumentenbond

De verbeteringen bij de belastingtelefoon worden doorgevoerd onder andere als reactie op een zeer negatieve beoordeling van deze telefoonservice door de consumentenbond, een vereniging die de belangen van consumenten in Nederland behartigt, in 2012 en 2014. In de geldgids van deze bond scoorde de belastingtelefoon slechts een 4,6. Medewerkers van de consumentenbond belden 10 medewerkers van de belastingtelefoon als Mysteryshoppers en stelden ze zeven vragen van verschillende moeilijkheidsgraden. Uit dit onderzoek bleek dat de medewerkers van de informatielijn meer dan tweederde van de vragen incorrect of onvolledig beantwoordden. Het meeste vervelende is dat bellers vaak vragen hebben over belastingaangifte. Als ze een fout maken in hun aangifte doordat ze verkeerde informatie krijgen van de belastingtelefoon, dan kan dit ze een naheffing opleveren. Overigens lijken de verbeteringen nog niet veel op te leveren. In 2014 kregen de Mysteryshoppers zelfs bij het stellen van moeilijke vragen geen belastinginspecteur aan de lijn.

Moeilijk te bereiken?

In 2014 zijn er, naast de negatieve beoordeling door de consumentenbond, nog meer negatieve berichten over de belastingtelefoon langsgekomen. Zo was de informatielijn een tijdlang ontzettend moeilijk te bereiken door belastingdienst storing. Op Twitter stroomden boze berichten binnen van mensen die wel 40 of 50 keer gebeld hadden en nog geen medewerker aan de lijn hadden gehad. Ook stonden mensen soms tijdenlang in de wacht, waarna opeens de verbinding werd verbroken. Ook de terugbelservice liet te wensen over. Mensen kregen te horen dat hun vraag genoteerd was en dat ze teruggebeld zouden worden. Dit laatste gebeurde over het algemeen gewoon niet. De problemen ontstonden doordat in december 2014 een aantal veranderingen met betrekking tot toeslagen doorgevoerd werden. Deze veranderingen leidden tot zoveel vragen dat de informatielijn en alle medewerkers overbelast raakten. De belastingdienst heeft de problemen met de telefoonservice toentertijd ruiterlijk toegegeven en probeert de service de komende tijd dus te verbeteren.

Website belastingtelefoon

Als je meer wil weten over de wat de belastingtelefoon nou eigenlijk doet, welke belastingtelefoon je met jouw nummer het beste kan bellen, et cetera, dan kan je altijd even kijken op de website van de belastingdienst. Op www.overheid.nl kan je via de knop “privé” en vervolgens de knoppen “contact” en “belastingtelefoon” meer informatie vinden over de belastingtelefoon. Voor algemene kennis en statistieken omtrent de belastingtelefoon kan je kijken op Wikipedia.

Wat als je de belastingtelefoon niet wilt bellen?

Stel je voor: je hebt een vraag die je eigenlijk aan de belastingtelefoon zou willen stellen, maar kan deze om een of andere reden niet bellen, bijvoorbeeld omdat je je stem kwijt bent, geen tijd hebt of gewoon niet van telefoneren houdt. Dan kan je via andere media contact opnemen met de belastingdienst. Zo heeft de belastingdienst een website met veelgestelde vragen. Voor je de belastingtelefoon belt is het sowieso een goed idee om te kijken of jouw vraag hier tussen staat, tenzij je natuurlijk een vraag hebt over jouw persoonlijke situatie. Daarnaast is het mogelijk om algemene vragen over belasting en toeslagen te stellen via sociale media als Facebook en Twitter. Het webcareteam van de belastingdienst is bereikbaar op dezelfde tijden als de Belastingtelefoon. Uiteraard is het niet mogelijk om vragen over je persoonlijke situatie te stellen via deze sociale media. Vertrouwelijke gegevens worden niet doorgegeven. Als laatste is het in enkele gevallen mogelijk om medewerkers van de belastingdienst te contacteren via e-mail of zelfs nog per brief. Voor het adres van de verschillende kantoren van de belastingdienst kan je terecht op de website.